Les matèries primeres van entrar ahir en el que es coneix com un mercat alcista. L’índex Bloomberg Commodity, que recull l’evolució del preu de 22 matèries primeres en tot el món, acumula un avanç superior al 20% des del gener passat, quan va tocar mínims en 18 anys en caure fins als 73 punts. Tècnicament parlant, un mercat és alcista o baixista quan varia més d’un 20% sobre el mínim o màxim anterior.

En el cas de les matèries primeres, els preus han retrocedit un 70% des de màxims del 2008, el rebot és important, però no ha permès recuperar ni de lluny els nivells d’abans. Així i tot, els experts conclouen que l’evolució de l’índex en els últims mesos mostra que el pitjor ha passat. «La gran caiguda de les commodities l’hem deixat enrere», assegura Àlex Fusté, estrateg en cap d’Andbank.

Per a Jaume Puig, director general de GVC Gaesco, «el mercat es troba en aquesta fase en què molts poden entrar a comprar perquè un nombre important d’operadors ho fa sempre a favor de tendència i ara, és alcista». Malgrat això, Puig adverteix que no cal llançar les campanes al vol perquè «tot i que la demanda segueix forta, l’excés d’oferta requereix temps perquè es pugui absorbir».

Un dels principals catalitzadors d’aquest canvi és el petroli. Al gener, el barril de Brent va tancar per sota dels 28 dòlars. Ahir transitava per sobre dels 50 dòlars poc abans del tancament dels mercats. L’OPEP, el càrtel dels països productors, viu les seves hores més baixes, no hi ha cap coordinació entre els seus membres i han fracassat tots els intents de pactar retallades en la producció. Però això no ha evitat una certa normalització de la situació.

«El mercat del cru i el gas s’està reequilibrant, els preus tan baixos han forçat ajustos de la producció, sobretot als Estats Units, i preveiem que l’oferta caigui al nivell de la demanda a finals d’any», afirma Roberto Ruiz Scholtes , director d’estratègia d’UBS a Espanya. En efecte, en el cas del petroli, l’expulsió de centena-res o milers de productors de shale gas està ajudant a recuperar els preus, tot i que alhora s’està produint l’increment de la producció a l’Iran.

En altres matèries primeres, com les que tenen a veure més directament amb la indústria, el reequilibri no serà tan senzill. Continua havent-hi un excés de capacitat instal·lada d’acer o de coure i la situació no millorarà a curt termini. Per això, els experts matisen que l’entrada en un mercat alcista és, més que un canvi de cicle, un rebot d’alleujament provocat per l’estabilització del creixement a la Xina després de la política d’estímuls implementada pel seu banc central. «El mercat està sobreabastecido i hi ha risc de recaiguda».

En el pla macro, preocupa el creixement mundial i les incerteses. En el curt termini, hi ha tres: la reunió del comitè de mercat obert de la Reserva Federal de la setmana que ve, el referèndum sobre la UE al Regne Unit (23 de juny) i les eleccions parlamentàries a Espanya (26 de juny). Sobre el primer punt va llançar una mica de llum ahir Janet Yellen, presidenta de la Fed. En la seva última intervenció pública abans de la reunió del 14-15 de juny, Yellen va dir que «encara que l’economia recentment s’ha vist afectada per una barreja de forces contraposades, veig bones raons per a esperar que les forces positives que donen suport al creixement de l’ocupació i la major inflació continuaran superant a les negatives «. La pujada de tipus al juny no és segura, però sembla avui una mica més probable.